Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser

Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser - Hallo sahabat BERITA KABAR INDONESIA, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel fakta bambam got7, Artikel fakta bill gates, Artikel fakta boruto, Artikel fakta bryan domani, Artikel fakta btob, Artikel fakta bts jungkook, Artikel fakta bumi, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Baca juga


Mungkin sesetengah orang tidak mengenali buah ini, sangat mirip dengan buah mangga, namun rasanya dan juga manfaatnya jauh berbeza dengan buah mangga. Buah ini banyak didapati di Sabah dan Sarawak.

Buah Bambangan mempunyai banyak faedah yang tak pernah kita ketahui. Tahukah anda, buah bambangan dapat mematikan sel kanser kira-kira 15% dalam masa 24 jam? Malah, buah ini turut tersenarai dalam tumbuhan terancam International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

Seorang saintis Universiti Tun Hussein Onn (UHTM) menemui khasiat disebalik biji bambangan bagi menyekat pertumbuhan sel kanser payudara. Bukan sahaja rasanya yang lemak dan sedap, namun memberi banyak kelebihan buat anda yang menghidap penyakit kanser. Kanser bukan satu penyakit yang biasa, malah mampu meragut nyawa anda jika tidak mencegahnya sedari awal.

Mampu melawan kanser

Dr. Mohd Fadzelly Abu Bakar telah membuat pertemuan kira-kira 15% daripada sel-sel payudara mati dalam masa 24 jam. Buah ini juga bagus bagi kaum wanita untuk mengelak dari pertumbuhan sel kanser payudara.

Kesan selepas 48 jam

Menurut saintis ini, sel kanser payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila ekstrak biji bambangan didedahkan kepada sel berkenaan, manakala, tindak balasnya bermula dalam tempoh 48 jam pula. Dalam tempoh 72 jam, hampir 90% populasi sel kanser payudara mati.

Variasikan cara makan

Buah bambangan ini kulitnya agak tebal dan cara mengupas adalah mengoyakkan kulit tersebut. Ada masyarakat gemar makan buah ini bersama garam dan cili. Bagi mendapatkan rasa yang lebih sedap, buah bambangan ini sesuai dijadikan jeruk. Malah, ianya juga sesuai jika dicampur dengan sambal belacan dan makan bersama nasi.

Sumber: Facebook/Borneo

The post Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser appeared first on Aliff Channel.


Sekianlah artikel Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser

Postingan terkait: