Mungkin sesetengah orang tidak mengenali buah ini, sangat mirip dengan buah mangga, namun rasanya dan juga manfaatnya jauh berbeza dengan buah mangga. Buah ini banyak didapati di Sabah dan Sarawak.
Buah Bambangan mempunyai banyak faedah yang tak pernah kita ketahui. Tahukah anda, buah bambangan dapat mematikan sel kanser kira-kira 15% dalam masa 24 jam? Malah, buah ini turut tersenarai dalam tumbuhan terancam International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
Seorang saintis Universiti Tun Hussein Onn (UHTM) menemui khasiat disebalik biji bambangan bagi menyekat pertumbuhan sel kanser payudara. Bukan sahaja rasanya yang lemak dan sedap, namun memberi banyak kelebihan buat anda yang menghidap penyakit kanser. Kanser bukan satu penyakit yang biasa, malah mampu meragut nyawa anda jika tidak mencegahnya sedari awal.
Mampu melawan kanser
Dr. Mohd Fadzelly Abu Bakar telah membuat pertemuan kira-kira 15% daripada sel-sel payudara mati dalam masa 24 jam. Buah ini juga bagus bagi kaum wanita untuk mengelak dari pertumbuhan sel kanser payudara.
Kesan selepas 48 jam
Menurut saintis ini, sel kanser payudara mampu dimusnahkan dalam tempoh 72 jam apabila ekstrak biji bambangan didedahkan kepada sel berkenaan, manakala, tindak balasnya bermula dalam tempoh 48 jam pula. Dalam tempoh 72 jam, hampir 90% populasi sel kanser payudara mati.
Variasikan cara makan
Buah bambangan ini kulitnya agak tebal dan cara mengupas adalah mengoyakkan kulit tersebut. Ada masyarakat gemar makan buah ini bersama garam dan cili. Bagi mendapatkan rasa yang lebih sedap, buah bambangan ini sesuai dijadikan jeruk. Malah, ianya juga sesuai jika dicampur dengan sambal belacan dan makan bersama nasi.
Sumber: Facebook/Borneo
The post Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser appeared first on Aliff Channel.
Anda sekarang membaca artikel Khasiat Buah Bambangan Untuk Pengidap Kanser