Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya

Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya - Hallo sahabat BERITA KABAR INDONESIA, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel fakta bambam got7, Artikel fakta bill gates, Artikel fakta boruto, Artikel fakta bryan domani, Artikel fakta btob, Artikel fakta bts jungkook, Artikel fakta bumi, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Baca juga


Di pasaran Malaysia di luar sana terdapat pelbagai jenama-jenama uncangan teh dan sudah tentunya teh menjadi tarikan ramai orang untuk dijadikan sebagai minuman kegemaran mereka.

Khasiat teh memang sudah banyak diakui oleh ramai orang yang mengamalkannya, kerana bagi mereka teh mempunyai khasiat yang tersendiri dan baik untuk tubuh badan.

Ada juga khabar angin yang mengatakan bahawa terdapat teh timbang yang dijual dipasaran adalah punca utama terjadinya penyakit kanser kerana kandungan teh timbang terdapat tambahan perwarna yang berlebihan di dalamnya.

Disebabkan hal-hal berkenaan, ramai yang turut mencadangkan agar bertukar dari teh timbang kepada pengambilan teh uncang. Walaubagaimanapun, teh uncang juga mempunyai keburukannya yang tersendiri. Oleh itu kita juga disarankan agar berhati-hati bagi setiap pengambilan teh uncang.

Tips-tips bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini dalam pengambilan teh uncang.

Jangan melebihi dari 3 minit ketika mencelup uncangan teh

Sebail-baiknya jangan merendap ataupun mencelup uncangan teh terlalu lama. Itu kerana setiap uncangan teh  terdapat klorin didalamnya.

Fungsi klorin didalam uncangan teh itu adalah bagi memastikan uncang teh tiada bakteria dan di samping itu juga ia dijadikan sebagai bahan pengawet agar uncangan teh didapati tahan lebih lama pengunaannya.

Oleh sebab kandungan klorin yang banyak didalamnya juga boleh mendatangkan banyak keburukan kepada para pengguna kerana ia boleh memberi kesan negatif pada tubuh badan seperti terjadinya masalah kemandulan, kanser dan banyak lagi perkara lain.

Anda disarankan agar tidak mencelup uncang teh lebih dari 3 atau 5 minit.  Khasiat yang terkandung dalam teh akan hilang akibat lebihan klorin di dalamnya.

Anda hendaklah mematuhi saranan ini dan hanya boleh mencelup uncang teh tidak lebih dari 3 atau 5 minit sahaja. Lebih baik mencegah sebelum perkara buruk terjadi.

Mematuhi segala tips yang diberikan boleh memberikan kebaikan untuk tubuh badan kita dan terhindar dari segala penyakit yang kita tidak ingini berlaku. Selamat mencuba.

Sumber: Petuaibu

The post Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya appeared first on Aliff Channel.


Sekianlah artikel Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Punca Merendam Uncangan Teh Terlalu Lama Boleh Mengundang Bahaya

Postingan terkait: