Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur

Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur - Hallo sahabat BERITA KABAR INDONESIA, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel fakta bambam got7, Artikel fakta bill gates, Artikel fakta boruto, Artikel fakta bryan domani, Artikel fakta btob, Artikel fakta bts jungkook, Artikel fakta bumi, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Baca juga


Pernahkah anda terfikir, adakah betul dan selamat cara anda mencuci sayur selama ini? Tahukah anda betapa berbahayanya semburan racun perosak dan kulat yang digunakan pada tanaman seperti buah-buahan atau sayur-sayuran ini?

Anda boleh termakan racun, ulat kecil, serangga dan parasit sekiranya sayur tidak dibersihkan dengan betul. Berikut ini, Aliff Channel kongsikan cara bagaimana sepatutnya anda membasuh sayur dan memastikan agar benar-benar bersih dan selamat untuk dimakan.

Untuk makluman, ada 3 kaedah yang betul untuk membersihkan sayuran atau buah-buahan. Pilih kaedah yang anda rasakan bersesuaian dan mudah untuk dilakukan.

Kaedah 1: Bilas

1. Sediakan buahan atau sayuran yang hendak dibersihkan. Cuci tangan anda sekurang-kurangnya selama 20 saat.

2. Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika (US Food and Drug Administration, USFDA) menyarankan anda mencuci terlebih dahulu makanan yang mempunyai kulit SEBELUM dibuang kulitnya. (Contoh : buah epal)

3. Buang sebarang label pelekat yang ada pada makanan. Kemudian dengan menggunakan pisau yang bersih, buang segala bahagian kotor atau busuk pada makanan.

4. Bilas makanan di bawah air yang bersih. Seelok-eloknya dibilas menggunakan air yang selamat untuk diminum.

5. Sental makanan yang mempunyai kulit tebal seperti timun, kentang, lobak merah atau mana-mana makanan yang berbuah di dalam tanah. Tujuan menyental ini adalah untuk menyingkirkan segala mikrob dan organisma kecil yang terdapat pada makanan.

Kaedah 2: Rendam

1. Kaedah ini perlu untuk makanan yang mempunyai banyak permukaan seperti anggur, makanan yang dibungkus padat seperti buah-buahan beri dan makanan yang mengandungi banyak liang kecil seperti brokoli dan kubis bunga.
sayur brokoli mengandung banyak liang di mana ulat dan kotoran senang masuk ke dalam

2. Penuhkan besen, sink atau mangkuk besar dengan air. Seelok-eloknya gunakan air yang selamat untuk diminum.

3. Rendamkan makanan dalam air dan buat gerakan pusaran untuk membilas makanan itu (seperti gerakan mesin kain).

4. Rendamkan makanan berliang kecil seperti brokoli dan kubis bunga selama 1-2 minit kerana ia mengandungi banyak ruang di mana kotoran dan mikrob boleh tembus.

rendam sayuran berdaun mengikut helaian daun untuk menyingkirkan pasir dan ulat

5. Bagi sayuran berdaun seperti sawi dan kangkung, asingkan terlebih dahulu setiap helaian daun. Rendamkan seketika kemudian ditapis menggunakan penapis. Ulang beberapa kali sehingga tiada lagi pasir atau kotoran dalam air rendaman.

Kaedah 3: Rendam dalam Larutan

1. Walaupun makanan sudahpun bersih dan selamat setelah menggunakan kaedah #2 di atas, namun anda boleh juga menggunakan campuran larutan lain untuk membersihkan sayuran dan buahan anda.

2. Larutan air garam: campurkan 1-2 sudu garam ke dalam besen berisi air dan rendamkan makanan anda di dalam larutan selama 5 minit. Kemudian bilas sekali lagi untuk menyingkirkan air garam tersebut sebelum sayuran digunakan atau disimpan.

3. Larutan cuka: buat larutan dengan mencampurkan ½ cawan cuka bagi setiap 2 cawan air. Rendamkan makanan selama 5 hingga ke 15 minit. Kemudian bilas sehingga bersih. Kaedah ini akan menghilangkan kesan racun perosak dan mengurangkan bakteria. Namun ia akan memberi kesan kepada tekstur dan rasa makanan.

4. Larutan produk komersial: Produk seperti Basic H yang dikeluarkan oleh jenama Shaklee sering digunakan oleh para suri rumah untuk mencuci sayuran. Larutan organik yang diperbuat daripada jagung dan kelapa ini dikatakan dapat mengekalkan kesegaran makanan selain menjadikan sayuran layu semakin segar.

Sekarang anda tidak perlu risau lagi. Cucilah segala sayuran dan buah-buahan yang dibeli dengan betul. Elakkan daripada termakan pasir, racun dan kotoran yang melekat pada makanan.

Sumber: Mariberkongsi.com

The post Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur appeared first on Aliff Channel.


Sekianlah artikel Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Inilah Cara Yang Betul Mencuci Sayur

Postingan terkait: