Walaupun makan kuaci tidak membuat perut kenyang, kuaci tetap digemari oleh ramai orang. Selain rasanya yang enak, kuaci rupanya memiliki kuasa ajaib yang boleh menyembuhkan pelbagai penyakit.
Kuaci kaya akan kandungan seperti protein, karbohidrat, vitamin A, C, E, magnesium, kalsium, zat besi, dan nutrisi lain yang baik untuk kesihatan.
Berikut adalah manfaat kesihatan yang akan kita dapatkan jika makan kuaci.
1. Baik untuk kesihatan tulang
Kandungan kalsium dan magnesium di dalam kuaci meyihatkan tulang dan menjadikannya semakin kuat dan tidak mudah rapuh. Risiko terkena osteoporosis boleh dikurangkan jika kerap makan kuaci.
2. Mengatasi migrain
Kandungan magnesium dalam kuaci dapat mencegah sekaligus meredakan migrain yang sangat menyiksakan dan mengganggu aktiviti harian. Daripada anda makan ubat kimia untuk meredakannya, apa kata makan kuaci, lebih ‘layan’ bukan?
3. Mengatasi rheumatik
Kuaci mempunyai sifat anti peradangan sehingga dapat mengatasi gangguan perut pada tubuh. Kandungan vitamin E yang tinggi dalam kuaci juga boleh mencegah rasa sakit menjadi semakin parah.
4. Baik untuk kesihatan kulit
Kandungan vitamin E di dalam kuaci membantu kesihatan kulit, khususnya dalam melindungi anda dari paparan sinar matahari dan efek buruk radikal bebas. Vitamin E juga akan mengurangkan penuaan kulit sekaligus menjaga kulit agar tetap cerah dan sihat.
5. Melawan sel kanser
Dengan rajin makan kuaci yang memiliki sifat anti kanser semulajadi, kita dapat mencegah datangnya beberapa jenis kanser berbahaya seperti kanser prostat, kanser kolorektal, hingga kanser pundi kencing.
Jom mula kunyah kuaci, kerana ada banyak manfaatnya.
Sumber: Doktersehat.com
The post Kelebihan ‘Kuasa Ajaib’ Makan Kuaci, Mampu Melawan Penyakit ‘Ngeri’ Ini! appeared first on Aliff Channel.
Anda sekarang membaca artikel Kelebihan ‘Kuasa Ajaib’ Makan Kuaci, Mampu Melawan Penyakit ‘Ngeri’ Ini!